Rólunk

Küldetésünk

A 0-3 éves gyermekeket nevelő családok támogatása szakértői tanácsadással, szociális elszigetelődésük csökkentése, támogató közösség létrehozása, a családon belüli feszültségek enyhítése, a gyermekneveléssel járó feladatok könnyítése.

Célkitűzés

Olyan támogató szemléletű közösségi háló létrehozása, amely a tagok földrajzi közelségére, hasonló érdeklődési körére, élethelyzetére épül. A támogató közösségen túl, hasznos információk, és igény esetén szakértői segítség nyújtása, kifejezetten a 0-3 éves korosztályba tartozó gyermekeket nevelő szülők részére.

Miért más ez a kezdeményezés, mint az “anyuka csoportok”?

Vannak dolgok, amelyekre csak a nők képesek, hiszen a természet így alkotott meg őket, és ez csodálatos! Nem is véletlen, hogy rengeteg anyuka csoport, női kör, baba-mama klub alakul, és működik, hiszen ezekre óriási szükség van. Egyaránt szükség lenne viszont olyan közösségekre is, ahol a család mint “egység” van jelen, ahonnan az apukák, nagyszülők, más rokonok, esetleg barátok sincsenek kizárva, ahol ők sem érzik azt állandóan, hogy ők “ehhez nem értenek”. Ahol elfogadjuk, hogy az anyukán kívül más is tudja “elég jól csinálni”, még akkor is, ha néha fordítva kerül fel a ruha a babára, vagy esetleg kimarad az esti fürdés.

Szükség lenne arra, hogy az anyaság csodáját megéljük, ne túléljük, és mellette ne felejtsük el, hogy van egy csodálatos párunk, akivel úgy döntöttünk, hogy egy új kis életet hozunk létre. Hogy a párunkra, mint szövetségesünkre akarjunk, és tudjunk tekinteni. Hogy néha beismerjük nem vagyunk tökéletesek, és ne is akarjunk azok lenni. Hogy ismerjük fel, és merjünk segítséget kérni, ha egyedül nem megy. Hogy a baba minden igényét kielégítsük a megfelelő mértékben, de mellette a mi igényeinkről se feledkezzünk meg.

Szükség lenne arra is, hogy az apukák, illetve a kisgyermekes család közvetlen környezete is észrevegye, és megértse: a gyermeknevelés sose volt, és sose lehet egy ember feladata! 

Mi a Segítség babázunk csapatában úgy gondoljuk, hogy:

A baba gondozása nem egy emberes feladat.

Szándékosan minden esetben a szülőkhöz, a babát gondozó felnőttekhez szeretnénk szólni. Mi a Segítség babázunk! csapatában úgy gondoljuk, a gyermek nevelése és gondozása nem kizárólag egy személy feladata. Természetesen a kezdeti időszakban az anya szerepe vitathatatlan, mégsem célravezető, ha a gyermek gondozásának terhei és örömei mind csak egy személyre szállnak. Kedves apukák, nagyszülők, nagynénik, nagybácsik, barátok! Rátok is szükség van, ti is részesei lehettek, annak a csodának, amit egy kisbaba érkezése jelent!

 A gondozó felnőtt lelki jóléte elsődleges.

A Segítség babázunk csapatában mi abban hiszünk, hogy a baba akkor boldog, ha az őt gondozó felnőtt is boldog és kiegyensúlyozott. Ezért mi a babát gondozó felnőtt szemszögéből közelítünk, az ő lelki jólétére tesszük elsődlegesen a hangsúlyt. 

 A szülők maradjanak meg felnőtt párnak.

Ahhoz, hogy a babát gondozó család megfelelően tudjon funkcionálni, nélkülözhetetlennek tartjuk, hogy a szülők megmaradjanak felnőtt párnak, az intimitást és a kapcsolatban addig betöltött szerepeiket megőrizve.

 A baba lelkünk tükre.

A baba minden rezdülésünket érzékeli, örömünket is feszültségünket egyaránt. Ezeket képezi le, és adott esetben ezek jelennek meg bizonyos tünetek formájában. Ezeket megfelelő tudás hiányában könnyen elkönyveljük “hisztinek”, illetve olyan címkéket aggatunk a kicsire, mint például “rossz alvó”, “rossz evő”. Mi éppen ezért abban hiszünk, hogy a szülőkben zajló belső folyamatokat kell először feltárni és kezelni, akár önvizsgálat, baráti beszélgetés, akár szakértő bevonásával.

 Az első pár év kiemelt fontosságú.

Előzetes felmérésünk eredményei és személyes tapasztalatunk alapján is ez egy rendkívül nehéz időszak a kisgyermekes családok életében, legyen szó az első babáról vagy a tesó érkezéséről. A megváltozott élethelyzet, a párkapcsolatban addig betöltött szerepek változása, a szülők – különösképpen a gyermeket otthon gondozó szülő – szociális elszigetelődése, mind olyan tényezők, amelyek számos feszültséget eredményeznek. Amíg a gyermek nem jár közösségbe a családok sokszor teljesen elszigetelten élik mindennapjaikat, így a baj esetleg fel sem tűnik, vagy csak későn, mikor már sokkal nehezebb azt orvosolni. Ezért tartjuk kiemelten fontosnak a családok támogatását a baba érkezését megelőző időszakban, illetve az ezt követő első pár évben, amely meghatározó mind a korai kötődés kialakulása, mind pedig az egészséges párkapcsolat megőrzése szempontjából.

X